Rechter haalt streep door bewaarplicht telecomgegevens

Door Rick · Op 17 maart, 2015

De rechtbank in Den Haag heeft vanochtend een streep gehaald door de omstreden bewaarplicht telecomgegevens, een opmerkelijke zege voor verschillende privacygroepen die het kort geding hadden aangespannen. De bewaarplicht is volgens de rechter in strijd met het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie.

Dat betekent dat Nederlandse internetaanbieders geen gegevens over internet- en telefoonverkeer meer hoeven op te staan. De wet maakt volgens de rechter een inbreuk op het recht op eerbiediging van privé-leven en het recht op bescherming van persoonsgegevens.

De voorzieningenrechter zegt zich ervan bewust te zijn dat de buitenwerkingstelling van de bewaarplicht ingrijpende gevolgen kan hebben voor de opsporing en vervolging van strafbare feiten. De Staat had juist aangevoerd dat omvangrijke strafzaken niet hadden kunnen worden opgelost zonder toepassing van de bewaarplicht. Maar, aldus de rechter: ‘Dat rechtvaardigt evenwel niet dat voornoemde inbreuk blijft voortbestaan.’

Voormalig minister Opstelten (Justitie) meende dat de Nederlandse interpretatie van de Europese richtlijn in stand kon blijven, waarbij telecomgegevens alleen mochten worden opgevraagd met toestemming van een rechter.

Het kort geding was aangespannen door Privacy First, provider BIT en de Nederlandse Verenigingen van Strafrechtadvocaten en Journalisten. De internetaanbieders hadden al eerder bezwaren tegen de bewaarplicht vanwege de hoge kosten die zij moeten maken om de gegevens te bewaren.

Het oordeel van de rechter is overigens in lijn met adviezen van het College Bescherming Persoonsgegevens en de Raad van State.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie beraadt zich op het instellen van hoger beroep. Inmiddels is er een wetsvoorstel dat voorziet in aanpassing van de Wet bewaarplicht. Deze ontwerpregeling is vorig jaar november voor advies aan verschillende instanties voorgelegd. De inhoud van het vonnis wordt betrokken bij het wetsvoorstel, zodat de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de betrokkenen afdoende is gewaarborgd. Het vonnis laat daarvoor alle ruimte.

KPN en dochterondernemingen XS4ALL en Telfort gaan meteen stoppen met het uitvoeren van de Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens, zo hebben zij vandaag laten weten.

via emerce.nl