Instagram zet poort open voor adverteerders

Door Rick · Op 3 juni, 2015

Instagram gaat zijn app openstellen voor alle adverteerders, en niet alleen voor een select aantal, zoals tot nu toe steeds het geval was. Ook kleinere adverteerders zijn welkom.  

Daarnaast krijgen adverteerders voortaan de mogelijkheid om hun campagnes meer af te stemmen op postcodegebied of aan de hand van andere gegevens, zoals moederbedrijf Facebook al langer doet. Instagram bood maar beperkte mogelijkheden voor gericht adverteren.

Adverteerders kunnen daarnaast in hun uitingen knoppen aanbrengen met teksten als ‘installeer nu’, ‘leer meer’ en ‘shop nu’. De koppeling met een landingspagina met meer informatie of koopgegevens was tot nu toe lastig.

Ook kunnen campagnes van Facebook en Instagram meer op elkaar worden afgestemd. En adverteerders kunnen straks via bekende adtech partners en bureaus geautomatiseerd inkopen. Omnicoms Resolution Media, Starcom MediaVest Groups MediaVest, Salesforce, Nanigans, SocialCode, Kenshoo, Brand Networks en Unified zijn enkele van die partners voor de Noord-Amerikaanse markt.

Instagram is steeds voorzichtig geweest met advertenties, ondanks een enorm bereik van 200 miljoen dagelijkse gebruikers. Dat lijkt nu dus te veranderen, maar niet zonder risico, omdat makkelijk irritatie bij gebruikers kan ontstaan. Veel gebruikers geven aan naar Instagram te zijn overgestapt omdat Facebook te commercieel werd.

En er is nog een gok. Het merendeel van de kleinere adverteerders zijn zogenoemde direct-respons adverteerders. Die besteden weliswaar meer dan typische merkadverteerders, maar verlangen wel rendement. Het zijn adverteerders die kliks belangrijker vinden dan oogballen. Links die nu onder de foto’s verschijnen moeten daarvoor gaan zorgen en het is de vraag of dat gaat lukken. De nadruk zal moeten liggen op visuele in plaats van tekstuele presentaties.

Instagram heeft zijn netwerk overigens nog niet opengesteld voor alle internationale adverteerders. In slechts een beperkt aantal landen kunnen advertenties worden ingekocht.

Via emerce.nl