HTTP 2 maakt het web efficiënter

Door Rick · Op 9 maart, 2015

De specificaties voor HTTP 2 zijn rond. Het is voor het eerst sinds vijftien jaar dat er is gesleuteld aan de pijpleiding van het World Wide Web. De laatste revisie van HTTP dateert van 1999.  Wat houden de veranderingen precies in?

 

Wat is Hypertext Transfer Protocol precies?

Hypertext Transfer Protocol (HTTP) is het protocol voor de communicatie tussen een webprogramma (meestal een webbrowser) en een webserver. Zo kun je met specifieke commando’s documenten op de server zetten of deze juist verwijderen.

 

Waarom een volgende versie?

HTTP was met de opkomst van het World Wide Web eigenlijk al aan vervanging toe. Een van de belangrijkste beperkingen van HTTP 1.0 was dat er op ieder IP-adres slechts één domein gehuisvest kon worden. Dat zou hebben geleid tot een tekort aan IP-adressen. Om die reden werd vijftien jaar terug HTTP 1.1 gelanceerd. Wat de laatste jaren speelt is dat webpagina’s in omvang groeien en het aantal ‘bevragingen’ naar de server toeneemt, wat de kwaliteit van de verbindingen niet ten goede komt. Per pagina kunnen soms wel dertig verbindingen worden opgezet via TCP. Het is vergelijkbaar met een snelweg die het drukke verkeer niet meer aankan. HTTP 2 is de broodnodige wegverbreding zonder dat er al te veel asfalt hoeft te worden gestort. De verzoeken worden voortaan gebundeld via multiplexing.

 

Wie heeft HTTP 2 ontwikkeld?

Dat is de HTTP Working Group onder leiding van standaardenorganisatie IETF. Het is geen project van W3C van Tim-Berners Lee, de organisatie die meestal standaarden voor het web ontwikkelt. Diverse organisaties hebben bijgedragen, zoals Microsoft, Akamai, Twitter, Mozilla en Google.

 

Had Google niet zijn eigen ‘webversneller’?

Inderdaad, Google heeft alweer in 2009 een nieuw (open) protocol ontwikkeld ter aanvulling van het huidige HTTPS (de beveiligde variant van HTTP). SPDY is 15 tot 44 procent sneller dan HTTPS bij het laden van webpagina’s van Google-diensten. De browsers Chrome, Opera, Firefox en Internet Explorer hadden de standaard omarmd, evenals een handvol fabrikanten van servers en middleware. Maar een dezer dagen heeft Google het einde van SPDY aangekondigd. Men gaat over op HTTP 2, wat eigenlijk een kopie is van SPDY.

 

Hoe staat het met de beveiliging?

Een groot voordeel van het nieuwe protocol is dat beveiligde websites via een HTTPS verbinding niet langer extreem vertragen. Een reden temeer om die optie te gebruiken.

 

Kan ik HTTP 2 al gebruiken?

Ja, Firefox en Chrome zijn browsers die de standaard reeds ondersteunen, maar uiteraard moeten servers er ook geschikt voor zijn. De veranderingen zullen waarschijnlijk redelijk snel via updates van serversoftware worden doorgevoerd. Om oudere programma’s en servers te blijven ondersteunen zal HTTP 1 nog lang worden gebruikt. De meeste hostingaanbieders gaan vanzelf over, wie eigen servers heeft draaien moet dus zijn software bijwerken.

 

Waar vind ik meer informatie?

Een uitgebreide FAQ over de meer technische aspecten van HTTP 2 vind je hier.

Via emerce.nl