McDonald’s zet geofilter Snapchat als eerste in

Door admin · Op 9 juli, 2015

Marketeers weten de populaire jongerenapp Snapchat steeds beter te vinden. Dat is ook niet zo gek met wereldwijd ruim 200 miljoen actieve gebruikers per maand. Gerichte advertenties zijn vanwege het beperkte aantal gegevens dat wordt uitgevraagd slechts gedeeltelijk mogelijk. McDonald’s en Toyota maken beide op een andere manier optimaal gebruik van de locatie van Snapchat gebruikers.

 

De zoektocht naar een verdienmodel

Al een tijd is Snapchat op zoek naar een gezond verdienmodel. Door het gebrek aan demografische data is het vaak lastig differentiëren, juist iets wat marketeers graag willen. Zo is bijvoorbeeld het geslacht en of de leeftijd van een gebruiker onbekend. Ook is onduidelijk waar de gebruiker interesse in heeft. Met Snapchat Discovery en aanverwante mogelijkheden voor advertenties werd een eerste duidelijke stap gezet.

 

Met $ 0.02 per vertoning en een potentieel bereik van circa 20-25 miljoen gebruikers is daar een mooie business case op te maken. Net zoals de samenwerking met betaaldienst Square voor Snapcash. Het is echter onvoldoende om het maximale uit de dienst te halen en de waardering van circa 20 miljard dollar waar te kunnen maken. Er zijn dan ook meer initiatieven die geld in het laatje moeten brengen.

 

Snapchat gaat Geofilters monetizen

Ruim een jaar geleden introduceerde de populaire jongerenapp ‘Geofilters’. In feite betekent het dat gebruikers op specifieke locatie of gebieden de kans krijgen een extra overlay op hun ‘Snaps’ te plaatsen. Jonge designers worden uitgenodigd om deze te ontwikkelen en te uploaden, alle geofilters moeten exclusief voor Snapchat zijn ontwikkeld. Mooie curated content dus en een kans voor opkomende designers de kans zich te tonen aan een groot publiek.

 

Voorbeelden van locaties zijn Piccadilly Circus, the London Eye of zelfs complete steden als Las Vegas en Philadelphia. Snapchat zou Snapchat niet zijn als er zelfs een geofilter is gemaakt voor het hoofdkantoor van Facebook, die eerder nog ruim drie miljard bood op de dienst. Alleen in Californië zijn er ruim 500 geofilters, waarvan die van Los Angeles International Airport (LAX) alleen al 5.000 keer per dag wordt gebruikt. In Europa zouden alleen Schiphol en Heathrow een eigen geofilter hebben.

  

In andere gevallen speelt voor de geofilter naast locatie ook het moment (dag, tijd) een rol. Zoals bijvoorbeeld vorige week de ‘Regatta on the Thames’ (Henley) of de aankondiging van Jeb Bush als presidentskandidaat in Miami. Nu er dagelijks ruim 1 miljoen ‘Snaps’ (foto’s en video’s) een geofilter bevatten, is het voor Snapchat tijd om daar geld mee te verdienen.

 

McDonald’s zet als eerste geofilters commercieel in

Fastfoodketen McDonald’s is al sinds begin 2014 actief op Snapchat. Daarbij werden aan volgers onder andere exclusieve ‘behind de scenes’ stories gedeeld. Nu is McDonald’s echter het eerste bedrijf dat ‘Geofilter’ commercieel gaat inzetten. Bezoekers van een de 14.000 McDonald’s vestigingen in de Verenigde Staten kunnen vanaf heden een filter aan hun foto of video toe te voegen. In eerste instantie zijn er voor de gebruiker twee opties.

Snapchat geeft aan dat gesponsorde Geofilters, zoals die van McDonald’s, worden voorzien van een subtiele ‘sponsored’ tag. Verder werken sponsored geofilters net zoals de reguliere filters.

 

Onbekend is wat McDonald’s aan Snapchat heeft betaald voor deze sponsored geofilters. Een logische stap is het wel. Snapchat gebruikers delen maar al te graag iets met anderen om zichzelf daarmee te profileren. Vaak in combinatie met merken. Of dat dan een cheeseburger is van McDonald’s, koffie van Starbucks of een bezoek aan een dancefestival. In alle gevallen kunnen marketeers daar nu nog specifieker op inspelen door hen geofilters te bieden.

 

Een woordvoerder van Snapchat bevestigde tegenover Marketing Land dat McDonald’s de eerste partij is die geofilters gaat sponsoren. Op andere merken of organisaties wilde Snapchat niet ingaan. Volgens diverse geruchten zou Walt Disney met haar park Walt Disney World na McDonald’s het tweede grote merk gaan worden dat een eigen Geofilter wil hebben.

 

Adverteren op specifieke locatie

Bij McDonald’s en Disney speelt de locatie een voorname rol om aan de wereld te laten zien waar je bent. Op dat moment is echter al iemand binnen in je vestiging of park. Mazda wilde juist adverteren naar Snapchat gebruikers die zich op een specifieke locatie bevinden. Mazda zette als eerste uit de automotive branche Snapchat in om op basis van geolocatie te targetten.

 

Het automerk deed dat in Los Angeles om haar Camry and Corolla modellen te promoten. Toyota promoot al ruim drie jaar deze twee modellen in haar ‘Let’s Go Places’ campagne. Hierbij worden de inhoud van advertenties afgestemd op de locatie van de gebruiker. In totaal werd in de brede campagne voor 15.000 Amerikaanse steden specifieke informatie getoond met name om de call to action (en bijbehorende dealer) zo relevant mogelijk te houden. In het geval van Snapchat wordt daarbij gebruik gemaakt van Stories die alleen zichtbaar zijn voor gebruikers in Los Angeles.

 

Wat zouden mooie cases in Nederland zijn?

Snapchat wil de locatie van gebruikers optimaal benutten. Een mooie kans voor marketeers. Ook voor Nederlandse marketeers liggen er mogelijkheden. Wat te denken van het Amsterdam Dance Event. De organisatie wil zich graag aan de wereld tonen en kan haar bezoekers een set van geofilters bieden, al dan niet gesponsord. In dat geval gaat het om een beperkte tijd (14-18 oktober) dat de geofilters beschikbaar zijn.

 

Bij locaties die het hele jaar toegankelijk zijn valt hierbij te denken aan bijvoorbeeld de stranden in de grote Nederlandse kustplaatsen, universiteiten en (voetbal)stadions. Bij branded content kan er gedacht worden aan locaties als de Ziggo Dome, De Efteling of alle NS-stations. Voor retailers die McDonald’s achterna willen liggen Starbucks en Primark het meest voor de hand.

 

Via emerce